Flickr organizace fotek – Alba

Používám automatický upload/zálohování nově pořízených fotek z telefonu jakmile se přiblížím k wifi (aplikace Flickr v Androidu má takovou volbu, iOS předpokládám také, windows v PC o automatický upload zdarma přišly).

Přes volbu You vyberu Camera Roll, kde jsou všechny fotografie seřazené podle data upladu, je ale možné je seřadit i podle data vyfocení (Date Taken).

Kliknutím na fotky vyberu ty, se kterými chci pracovat:

FlickrAlba1

V dolní části obrazovky jsou vidět možné akce, chci vytvořit Album, vyberu Add to album:FlickrAlba2

Objeví se nabídka stávajících alb nebo mohu album vytvořit pomocí Create new album:

FlickrAlba4

 

Ve volbě Create Album zadám jméno nového alba do Album title, do Description mám možnost připsat poznámku. Back to current Albums mne vrátí do nabídky existujících alb, tlačítkem Create album se vybrané fotky zahrnou do nového alba. Stiskem Done tvorbu dokončím.

V horním řádku Flickeru vyberu Albums a myší najedu na dlaždici nového alba. Objeví se nabídky – šipka vlevo = sdílet, knížka je volbou pro vytvoření knihy – v Čechách nemá význam, dále svislá šipka = Download, umožňuje stáhnout album jako jeden zazipovaný soubor a poslední koš je jasný.

FlickrAlba5

Pokud chci album bez výběru sdílet, kliknu na šipku vlevo a v následujícím okně mohu zvolit nejběžnější volbu Email:

FlickrAlba6

Zde je potřeba vypsat emaily příjemců, po vypsání emailu a stisku tabelátoru (klávesa se šipkami nad Caps Lock) mohu zadávat další adresu.  Pokud je příjemce zároveň uživatelem Flickeru/Yahoo, jeho yahoo adresa je dříve nebo později nabídnuta.

Po vypsání adres ještě musím zvolit, jaké fotky z alba chci sdílet. Pokud nechám All photos- public and private, nasdílím komplet album. Defaultně jsou uploadované fotky nastaveny jako private, takže jinou volbu v tomto okně nenajdu. Pokud u jednotlivých fotek nastavím větší práva – friends nebo family (nastavuje se po rozkliknutí dlaždice alba a vybrání příslušné fotky) , ve spodním kombu mohu volbu sdílení upravit.

Flickr pro dlaždici alba vybere jednu z fotografií jako hlavní fotku alba, fotku je ovšem možno měnit. Kliknutím na tužku v pravém okně titulní fotografie mohu z fotek alba vybrat tu, která mi vyhovuje.

FlickrAlba7 FlickrAlba8

Na titulní fotografii alba jsou také volby pro sdílení, nebo stažení celého alba. Jednotlivé fotky je možno sdílet poté, co je kliknutím otevřu.

FlickrAlba9

Pro sdílení nebo stažení této fotky vyberu stejnou šipku jako u alba, levá ikona slouží k objednání obrazu na stěnu ( v USA 🙂 , druhá ikona zleva umožňuje rychlé úpravy fotografie.

První položka je editor , druhá umožňuje otočení fotografie, pokud to již telefon nebo flickr nezařídil, Delete fotografii smaže.

FlickrAlba10

Při běžném otevření fotografie jsou pod ní základní informace o fotce i další volby nastavení. Pomocí Add to album je možné fotografii přidávat do dalších alb, je k ní možno pomocí Add tags přidávat štítky pro budoucí snažší vyhledávání. Ve spodní části je možné volit podrobnější, default nastavení je Private = fotky nikdo kromě mne neuvidí, možnost komentování je defaultně odemčena pro libovolného zaregistrovaného uživatele Flickeru – samozřejmě musí mít právo uvedenou fotku vidět, aby ji mohl komentovat. Z těchle voleb asi bude běžný uživatel měnit hlavně volbu soukromí (Viewing privacy) , možnosti jsou následující, celkem jasné. K tomu je potřeba jen dodat, že mezi Friends a Family lze zařadit pouze registrované uživatele Flickeru. Fotky pomocí emailu však jde sdílet i komukoliv jinému, pouze je potřeba vybrat, zda může vidět jen veřejně sdílené fotky Public, nebo i fotografie s nastavenými právy Friends atd. viz. výše.

FlickrAlba11

Nastavená sdílení je možno prohlédnout, případně zrušit. v titulní obrazovce vpravo pod volbou More je volba Sharing history.

FlickrAlba12

Zde jsou vidět všechna poskytnutá sdílení seřazená podle alb:

FlickrAlba13

Kliknutím na Expire sdílení zruším. V obráku je modře svítící Hide Expired, která umožní již expirovaná sdílení skrýt. Poté co na ní kliknu se místo ní zobrazí opačná volba  Show Expired.

 

Některé další postupy jsou zde v dolní části (upload z PC apod.), tady nebo i tady.

A to asi protentokrát stačí 🙂

 

Advertisements
Příspěvek byl publikován v rubrice Foto, Internet, iPhone, Opravdové kváky, PC sw, sw se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s